Vaniljkaka med vispad ganache och apelsin

Av Emma Brink Rask
10
13 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Vispad ganache
  • 150 g vit choklad
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 2 ½ dl vispgrädde
Vaniljkaka
  • 2 ägg
  • 180 g socker (2 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ¾ dl kokande vatten
  • 75 g smör
  • ¾ dl mjölk
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
Dekoration
  • 2 apelsiner
  • 1 dl granatäpplekärnor

Gör så här

Vispad ganache: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Strö över vaniljpulver. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills du har en slät kräm. Sätt platsfolie tätt intill ytan och sätt in i kylen för att bli helt kall, helst över natten. 

Vaniljkaka: Sätt ugnen på 160 grader varmluft, eller 175 grader över- och undervärme. Klä en limpform, ca 1-1,5 liter, med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med en elvisp. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Vänd till sist ner det kokvarma vattnen. Häll smeten i formen och grädda i ca 20-25 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner.
Värm smör, mjölk och vaniljpulver i en liten kastrull tills det nästan kokar. Medan kakan fortfarande är ljummen och i formen sticker du många hål i den med en trästicka (typ grillpinne). Skeda över ca hälften av mjölkglasyren och låt den sjunka in. Vänd sen kakan upp och ner på en bricka på ett bakplåtspapper, lyft av formen och gör samma sak från ovansidan av kakan tills all glasyr har sjunkit in i kakan. Låt kakan sätta sig i kylen i minst någon timme. Det går även bra att göra detta dagen före servering. 

Lägg ihop desserten: Skär kakan i skivor, ca 1,5 cm tjocka. Lägg på serveringsfat.
Vispa ganachen med elvisp tills den är krämig. Häll över den på en spritspåse med en st honorétyll. Spritsa slalom längs långsidan på varje kaka.
Filéa apelsinen och lägg några klyftor på varje kaka. Strö över granatäpplekärnor.