Vispad vaniljpannacotta med glöggmarinerade lingon och vaniljkransar

Av Emma Brink Rask
14 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Vispad vaniljpannacotta
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vanilljpulver
  • 3 krm Khoisan Gourmet agar agar
Vaniljkransar
  • 100 gram mjukt smör
  • 90 gram strösocker (1 dl)
  • ½ tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 litet ägg
  • 40 gram mandelmjöl (knappt 1 dl)
  • 120 gram vetemjöl (2 dl)
Glöggmarinerade lingon
  • 1 ½ dl glögg (alkoholfri funkar fint)
  • 1 ½ msk ljust muscovadosocker
  • 1 ½ dl frusna lingon
Dekoration
  • Vita chokladkulor

Gör så här

4-6 portioner

Vispad vaniljpannacotta: Vispa samman vispgrädde, strösocker, vaniljpulver och agar agar i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 4 minuter. Tag från värmen och häll över i en bunke. Sätt plastfolie tätt intill ytan och sätt in i kylen för att bli helt kallt, gärna över natten men minst 6 timmar.
Vaniljkransar: Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme. Vispa smör, socker och vaniljpulver ett par minuter tills det blir lite krämigare. Vispa ner ägget. Vänd ner mandelmjöl och vetemjöl och rör om tills du har en ganska mjuk deg. 

Häll lite i taget av degen på en spritspåse med en liten stjärntyll och spritsa små kransar på ett bakplåtspapper. Om du inte har en liten stjärntyll så kan du använda en stor och bara spritsa små “duttar” i stället. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills de är gyllenbruna.
Glöggmarinerade lingon: Värm glöggen med muscuvadosockret tills det har smält. Häll över de frysta lingonen och rör om. Låt lingonen stå framme i någon timme tills de är rumstempererade. 

Servering: Vispa upp pannacottan med en elvisp tills den är krämig. Häll den på en spritspåse med en stor rund tyll. Spritsa bollar i serveringsskålar. Gör gropar i bollarna med hjälp av baksidan av en sked (värm den under varmt vatten så glider den lätt). Fyll lingon i groparna, häll gärna lite av glöggmarinaden i skålen och dekorera sedan med vaniljkransarna och vita chokladkulor. 

Obs! Du kommer att få fler vaniljkransar än vad som går åt till desserten. Servera fler i en skål på bordet eller njut av dem under resten av julen.