Höstens mjukaste äppelkaka – fylld med vit choklad och doftande kanel

Av Nazli Develi
18 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

  • 400 g äppelpuré
  • 100 ml olivolja
  • 100 g Khoisan Gourmet florsött
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 225 g havremjöl
  • 100 g vit choklad, grovhackad
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk Khoisan Gourmet äkta vaniljpulver
Blandning till äpplena
  • 2 ½ medelstora röda äpplen
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 ½ msk citronsaft
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 msk olivolja
Sirap (att pensla kakan med)
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk Khoisan Gourmet florsött
  • 1 msk vatten
Till pudring på toppen
  • 2 msk Khoisan Gourmet florsött

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 °C. 

  2. Rör ihop florsött, citronsaft, malen kanel och olivolja i en stor skål tills blandningen är jämn.  Ställ åt sidan. 

  3. Skär ett äpple i taget: dela det på mitten, lägg halvorna med snittytan nedåt och skär tunna  skåror utan att skära hela vägen igenom. Dela sedan halvorna på mitten så att du får äppelklyftor med skåror. Häll blandningen över äppelklyftorna och ställ åt sidan. 

  4. Lägg äppelpurén i en stor bunke. Tillsätt olivolja och florsött, blanda väl.

  5. Rör ner bakpulver, vaniljpulver och salt. 

  6. Tillsätt havremjöl och rör till en slät smet. 

  7. Vänd försiktigt ner vit choklad och kanel. 

  8. Häll smeten i en smord kakform. 

  9. Placera äppelklyftorna ovanpå smeten utan att trycka ner dem. 

  10. Grädda i 40-45 minuter, tills kakan är gyllene och genomgräddad. 

  11. Koka ihop vatten, lönnsirap och florsött i en liten kastrull tills sockret lösts upp. Pensla den  varma kakan med sirapen direkt efter gräddning.  

  12. Låt svalna i formen i 10–15 minuter, ta sedan bort formen och låt kakan svalna helt innan du  skär upp den. 

  13. Pudra lätt med florsött (siktat) och skär i bitar med en vass kniv. Njut!

Ett fantastiskt sätt att använda Khoisans ingredienser i köket! Spara receptet, baka och dela med kärlek.