Hallongrottor utan ugn

En småkaka som passar till alla tillfällen, såväl barn som vuxna. Med sin mjukspröda deg och söta fyllning är den mångas favorit på fikabordet. Dessa hallongrottor är gjorda utan tillsatt socker och är helt växtbaserade.

Av Anna Winér
8
10 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Deg
  • 50 g växtbaserat margarin
  • ¼ dl fibersirap
  • ¼ dl sötning i ströform
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ dl potatismjöl
Fyllning
  • 30 g frysta hallon
  • 2 tsk sötning i ströform
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk vatten
  • ½ krm agar agar pulver

Gör så här

Deg

  1. Smält matfett, sirap, sötning och vaniljpulver i en kastrull.

  2. Tillsätt mjölsorterna. Rör under fortsatt uppvärmning tills det blivit en formbar deg.

  3. Rulla bollar av degen, gör en liten grop i varje och lägg dem i en burk i kylen.

Fyllning

  1. Koka upp alla ingredienser på medelvärme. Rör om hela tiden och låt sjuda i 2-3 minuter.

  2. Låt fyllningen svalna.

  3. Fördela fyllning i kakorna och ställ dem i kylskåpet igen tills fyllningen har stelnat.

  4. Lossa kakorna från formarna och förvara dem i en lufttät burk i rumstemperatur.