Vanilj- & citronkladdkaka med vaniljfrosting

En krÀmig vit kladdkaka med vanilj och citron, toppad med en fluffig vaniljfrosting. Dekorera sÄ mycket eller lite som du vill. Till pÄsken gjorde vi gjorde enkla pÄskfjÀdrar av vit choklad.

Av Yvonne Landin
14 ingredienser
FullskÀrm

Ingredienser

Kladdkaka
  • 1 citron
  • 150 g smör
  • 150 g choklad, vit
  • 1 Âœ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • Âœ tsk Äkta Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 2 Ă€gg
Vaniljfrosting
  • 300 g fĂ€rskost
  • 1 dl florsocker
  • Âœ tsk Äkta Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 Âœ dl grĂ€dde
Dekoration
  • 50 g choklad, vit
  • 5 g smör
  • Ev. chokladĂ€gg

Gör sÄ hÀr

Kladdkaka

  1. SÀtt ugnen pÄ 175 grader. KlÀ en springform, 18-24 cm, med bakplÄtspapper i botten och lÀngs insidan av kanterna.

  2. Riv skalet av citronen.

  3. Grovhacka chokladen och lÀgg i en bunke.

  4. SmÀlt smöret och hÀll över chokladen, rör om tills all choklad smÀlt.

  5. TillsÀtt citronskal, socker, mjöl och vanilj. Vispa samman.

  6. TillsÀtt ett Àgg i taget och vispa slÀtt mellan varje.

  7. HÀll smeten i formen och jÀmna till.

  8. GrÀdda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kakans mitt Àr stilla om du knackar pÄ formen.

  9. LÄt svalna medan du gör frosting.

Vaniljfrosting

  1. Vispa samman fÀrskost, socker och vanilj med elvisp.

  2. TillsÀtt grÀdden och vispa pÄ lÄg hastighet tills du har en fast och bredbar krÀm. Var försiktigt sÄ att du inte vispar för lÀnge, dÄ kan frostingen bli rinnig.

  3. Bred ut frostingen pÄ kakan och jÀmna till. StÀll i kylen för att stelna, minst tvÄ timmar men gÀrna över natten.

Dekoration

  1.  Finhacka chokladen och smĂ€lt försiktigt tillsammans med smör.

  2. HÀll chokladen i en spritspÄse och klipp ett litet hÄl, ca 2 mm.

  3. LÀgg bakplÄtspapper eller tÄrtplast pÄ en bricka. Spritsa den dekoration du föredrar och stÀll in brickan i kylen för att stelna.

  4. Dekorera kakan och servera rumstempererad.