Crème Brûlée
Att en klassisk Crème brûlée är mångas favoritdessert är lätt att förstå med sin lena vaniljsmakande kräm och ett krispigt lock av bränt socker. Det blir sällan godare än såhär!
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 1 ½ dl mjölk
- 1 tsk vaniljpulver eller
- 1 st vaniljstång
- 5 st äggulor
- ¾ dl socker
Topping
- 4 msk rörsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Koka upp grädde, mjölk och vaniljpulver. Ta från värmen och låt svalna något. Häll upp i en kanna så svalnar det snabbare. Om du använder hel vaniljstång; dela den längs med mitten, skrapa ur fröerna och lägg i kastrullen tillsammans med stången. Ta bort stången när du ska vispa ihop smeten.
Vispa samman äggulor och socker. Tillsätt gräddsmeten och vispa samman.
Sila eventuellt smeten innan du fördelar den jämt i 4-5 små ugnståliga formar eller koppar.
Ställ formarna i en ugnsplåt och häll i hett vatten till ungefär hälften av formarna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter, de ska vara något lösa i mitten men kanterna ska ha stadgats lite. Låt svalna helt och ställ i kylen.
Topping:
Strö ca ½ msk socker på varje brylepudding och bränn av med en brännare tills sockret smälter och får färg.
Om du inte har en brännare går det att göra det i ugnen istället. Sätt då på grill 250 grader, ställ alla formar på ett galler och grädda tills sockret smält och fått färg. Håll koll hela tiden!