Vaniljgrottor med vaniljkola, lingon & rosmarin

Ljuvliga vaniljgrottor som fylls med vaniljkola och toppas med lingon och rosmarin.

Av Sara Öhman Mroczek
14 ingredienser
Fullskärm

Ingredienser

Vaniljgrottor
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
Vaniljkola
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl socker
  • ½ dl sirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm flingsalt
Övrigt
  • Frysta lingon
  • Färsk Rosmarin

Gör så här

  1. Vispa ihop smör, socker och vaniljpulvret tills blandningen blir ljus och riktigt fluffig.

  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och arbeta sedan in det i smörblandningen till en jämn deg. Rulla ut degen till en längd och dela den i 16 lika stora bitar. Forma varje bit till en rund boll.

  3. Tryck en grop i mitten av varje boll – använd till exempel skaftet på en slev eller något liknande!

  4. Låt kakorna vila i frysen i ungefär 15 minuter.

  5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Grädda kakorna i 15–18 minuter. När de kommer ut ur ugnen, forma till groparna en extra gång så vaniljkolan får plats!

  6. Nu är det dags för vaniljkolan. Börja med att smälta smöret och rör sedan ner övriga ingredienser. Koka upp blandningen och låt den sjuda tills den når 124°.

  7. Häll därefter smeten i mitten på Vaniljgrottorna. Toppa av med några lingon och lite rosmarin! Låt kolan svalna och njut!